محمدرضا زمانيان در گفتگو با مهر با اشاره به اجرای عمليات روكش آسفالت با اعتباري بالغ بر 330 ميليارد ريال در جاده هاي استان تهران، گفت: عمليات روكش آسفالت در محور هراز در حد فاصل امام زاده هاشم تا رودهن و بومهن تا جاجرود با اعتباري بالغ بر 150 ميليارد ريال و پيشرفت فيزيكي 40 درصد هم اكنون در دست انجام است.
وی افزود: اين عمليات از 2 هفته پيش شروع شده و پيش بيني ها حكايت از اتمام روكش اين محور تا پايان آبان ماه سالجاري دارد و اين اداره كل با حداكثر توان در صدد است تا پيش از شروع بارش هاي آذر ماه اين عمليات را به اتمام برساند.
مدير ساخت و توسعه راه هاي استان تهران تصریح کرد: با توجه به ترانزيتي بودن محور تهران - رودهن- هراز- فيروزكوه كه سفرهاي شمال كشور را پوشش مي دهد، ارتقاء رويه آسفالتي محور مذكور و رواني ترافيك براي اداره كل راه و شهرسازي استان تهران اولويت ويژه اي دارد كه عمليات اجرايي بهبود رويه آسفالتي ( روكش ) در اين محور نيز در دست اقدام است.
زمانیان همچنين به اعتبار 100 ميليارد ريالي و پيشرفت فيزيكي 50 درصدي روكش آسفالت راههاي شهرستان دماوند، راههاي روستايي فيروزكوه و محور دماوند- فيروزكوه حد فاصل رودهن تا گيلاوند و فيروزكوه تا گدوك اشاره کرد و افزود: در آزاد راه تهران- قم نيز بخشي از روكش آسفالت در سال 91 به اتمام رسيد اما به دليل محدوديتهاي اعتباري متوقف شد كه با پي گيريهاي انجام شده دوباره پروژه آغاز بکار کرد.
وی اظهار داشت: در جاده قديم قم نيز حد فاصل پليس راه حسن آباد تا تپه شهرداري (به طول 8 كيلومتر از مسير بزرگراهي به صورت رفت و برگشت) به دليل افزایش وضعيت رويه آسفالتي و ايمني پروژه، روكش آسفالت در دست اجراست كه با هزينه اي بالغ بر 80 ميليارد ريال تا پايان آبان ماه به اتمام می رسد.
مدير ساخت و توسعه راه هاي استان تهران با بیان اینکه بهسازي محور تلو - لواسانات با هزينه اي بالغ بر 60 ميليارد ريال در دستور کار است، گفت: سال گذشته به دليل عدم تأمين منابع مالي بحث 4 خطه شدن محور تلو- لواسانات محقق نشد اما در سال جاري بهسازي وضعيت رويه آسفالتي محور موجود، روكش و لكه گيري اين محور د دستور كار اداره كل راه و شهرسازي استان تهران قرار گرفته است.
زمانیان با اشاره به اینکه مسير 5 كيلومتري شش- اخترآباد بهسازي، تعريض و روكش آسفالت شده است، گفت: با انجام اين عمليات چند نقطه پرحادثه و پيچ خطرناك در اين جاده روستايي اصلاح شد که با افزايش عرض این جاده وضعيت عبور و مرور بهبود پیدا کرده است.
وی با بیان اینکه جاده شش- اخترآباد راه ارتباطي چندين روستا در منطقه ملارد و استانهاي همجوار از غرب كشور است، گفت: اين جاده در بسياري از موارد راه ميان بر به سمت جاده بي بي سكينه تلقي مي شود كه بار ترافيكي سنگيني هم دارد بنابراین تعريض و بهسازي اين جاده در وضعيت ترافيكي آن تاثير مطلوبي خواهد داشت.
نظر شما